Doprava zdarma při nákupu
nad 1700 Kč
Balení obsahuje kvalitní sušený šafrán v BIO kvalitě. Je celý, protože se prakticky nedá ošidit.
Místo původu: ČR
Vaření se šafránem vyžaduje trochu zkušenosti. Celý šafrán (šafránové nitky) se podobají tobolkám, které uchovávají barevné i aromatické složky rozpustné ve vodě. Pro jejich uvolnění je potřeba šafrán namočit do trochy horké vody. Barvivo i aroma se uvolňují postupně 24 hodin i více (v závislosti na kvalitě šafránu). To je ovšem při běžném vaření dost nevyhovující ale přesto se pokuste vydržet alespoň 20 minut. Do pokrmu ke konci vaření se přidá šafrán i s vodou, aroma se potom krásně rozvine a dostane se do celého pokrmu.
Procedura namáčení nám odpadne, pokud použijeme mletý šafrán. Tady jsou blizny již narušené, proto snáze uvolní svoji barvu. Menší problém u mletého šafránu může být dávkování, protože pokud celý šafrán přidáváme po nitkách, mletý dávkujeme na špičku nože. Šafrán je velice aromatický, a pokud ho použijeme příliš, jídlo bude hořké.
Typickým použitím šafránu je rýže, španělská paella nebo italské rizoto, u nás má tradici rybí polévka se šafránem. Výborný je i do krémových zeleninových plévek nebo při pečení do bochánků a pečiva.
V malém množství má šafrán uklidňující účinky, podporuje trávení a vylučování žluči a moči. Pomáhá prý i proti astmatu a kašli. V historii byl považován za afrodiziakum, zejména při požití většího množství. Vysoké dávky tohoto aromatického koření jsou ale škodlivé. Mohou totiž zapříčinit nepříjemné bolesti hlavy a překrvení orgánů.